Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au reusit sa dea o explicatie atentiei distributive si capacitatii noastre de a face mai multe lucruri in acelasi timp.
In fiecare moment, ochii nostri sunt bombardati de o cantitate impresionanta de informatii vizuale, dar in cea mai mare parte din cazuri suntem capabili sa ne concentram doar asupra detaliilor care ne intereseaza. Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology au incercat sa dea o explicatie atentiei distributive si capacitatii noastre de a face mai multe lucruri in acelasi timp. Cum functioneaza asadar pilotul automat cu care este dotat creierul uman? Unde cerebrale “sincronizeaza” activitatea anumitor arii nervoase cu simtul vederii si ne permit sa ducem la bun sfarsit actiuni ce presupun o precizie extrema chiar si atunci cand suntem neatenti.
Studiul a pornit de la analizarea activitatii neuronale a doua maimute, concentrate pe vizualizarea unei imagini pe ecranul unui calculator. Dupa cum se asteptau, oamenii de stiinta au observat ca stimularea neuronilor in zona vizuala producea semnale electrice sincronizate. Ceea ce insa i-a luat prin surprindere pe cercetatori a fost descoperirea activitatii anumitor neuroni din cortexul prefrontal, aflati pe aceeasi frecventa. La o analiza mai aprofundata, s-a descoperit ca transmisia semnalului incepe chiar din aceasta regiune si de-abia dupa circa 10 milisecunde este “copiata” prin activarea neuronilor in cortexul vizual: timpul necesar undelor de inalta frecventa de a stabili comunicatia intre cele doua regiuni si a permite realizarea unei actiuni “in sincron”.
0 Comentează! Click!:
Trimiteți un comentariu