Ig Nobel: “Ratatii” stiintei

3 mar. 2009
Este un premiu de-acum la fel de dorit precum opusul lui, Nobelul, daca nu din alt motiv, cel putin pentru valva iscata in jurul lui, si aduce in lumina reflectoarelor cele mai dubioase si mai inutile descoperiri stiintifice. Cel mai probabil, descoperirile recompensate cu Ig Nobel de revista Annual of Improbable Research, nu vor schimba lumea; dar absolut toate au fost publicate in reviste de specialitate, chiar daca citind motivatiile care au dus la selectarea lor pare greu de crezut.
Cele mai “vesele” premii din 2008 
Ig NOBEL PENTRU MEDICINA
Le-a fost acordat lui Dan Ariely de la Duke Univeristy, Rebecca L. Waber de la MIT, Baba Shiv de la Stanford University si Ziv Carmon de la Universitatea din Singapore pentru ca au demonstrat ca medicamentele placebo scumpe sunt mai eficace decat pilulele placebo ieftine. Era previzibil! Cu 12 ani in urma, Ariely s-a jurat ca va reusi sa ajunga pe aceasta scena. Si-a vazut visul cu ochii si dupa cum declara, nu prea are habar ce va face de-acum inainte; o dilema a multor laureati Ig Nobel. 
Ig NOBEL PENTRU BIOLOGIE
Le-a fost acordat lui Marie Christine CadierguesChristel Joubert si Michel Franc de la Scoala Nationala de Medicina Veterinara din Toulouse, Franta, pentru ca au descoperit ca puricii cainilor sar mai sus decat cei ai pisicilor.
Ig NOBELUL PENTRU ECONOMIE
Brent Jordan de la University of New Mexico, Albuquerque, le-a spus tinerilor cercetatori aspiranti exact ce acestia isi doreau dintotdeauna sa auda: "Cercetatorii stiintifici pot invata multe lucruri de la dansatoarele din buric”. Jordan stie despre ce vorbeste, el fiind co-autorul unui studiu menit a explora modul in care ciclul ovulatiei afecteaza bacsisurile unei dansatoare. “O dansatoare din buric primeste mai multe bacsisuri in timpul perioadei de ovulatie”. Aceasta este concluzia la care au ajuns Geoffrey Miller, Joshua Tybur si Brent Jordan.
Ig NOBEL PENTRU CHIMIE
Le-a fost acordat lui Sharee A. Umpierre de la Universitatea din Puerto Rico, Joseph A. Hill de la Centrul pentru Fertilitate din New England si Deborah J. Anderson de la Boston University School of Medicine pentru ca au descoperit proprietatea Coca-Cola de a functiona ca spermicid. (Premiul a fost impartit de acestia cu Chuang-Ye Hong de la Taipei Medical University, C.C. Shieh, P. Wu, B.N. Chiang - toti din Taiwan – cei care ca au demonstrat celebra bautura racoritoare nu are virtuti contraceptive).
sursa: descopera
"Oul sau Gaina?!", fabulosul trofeu Ig Nobel

0 Comentează! Click!:

 
© Trăiri, gânduri, ofuri! | Designed by Blogger Templates.