Tu cum te pregătești de Paște?

5 apr. 2009

Agitație mare, cumpărături, cadouri, sute de ouă... cam aceste lucruri se petrec în jurul meu în această perioadă. Eu, bine merci, încerc să mă relaxez, aștept această ultimă săptămână de școală (care numai școală nu va fi), colegi - fotbal - calculator - net - muzică - oraș - bar (club sau ce o mai fi). Nu pot spune că nu-mi plac sărbătorile, îmi plac în special acelea în care primesc cadouri (ar trebui să dau și eu, dar sunt mai "modest" la faza asta) și cum sărbătoarea de Paște îndeplinește condiția mea, îmi place! 
Așa că o ajut și eu pe mama mea prin a mânca tot ce se pune pe masă (ca porcu'), o mai ajut și la degustarea cremei pentru prăjitură (atata degust până nu mai are ce pune pe blat).
Acuma nu mă înțelegeți greșit, nu sunt eu chiar așa de nesimțit, dar pentru mine sărbătorile nu au o semnificație prea mare.
Pregătirea de Paște pentru anul acesta a început destul de prost, cum nu mă așteptam...o ceartă, o pauză, "smiorcăieli"... ma simt ciudat acuma, trist, dezamăgit, e foarte aiurea, dar atat despre partea asta că risc să căscați (daca nu ați făcut-o deja până acum).

La mine nu e mare filozofie, mă bucur de ornamentele care le pune mama, de mâncarea bună, de băutura gustoasă, de eventualele cadouri și de prietena mea...dacă ne revenim. :(

Cu ocazia acestui articol, particip și la concursul prietenului meu, pe site-ul www.sunt.bloggerul.ro.

Apropo, mulți se întreabă cum e corect "Paști sau Paște" (nu știu dacă mulți, dar eu sigur mă întrebam în timp ce am scris articolul), am găsit eu un răspuns bun!

Răspund pe scurt astfel: sărbătoarea are în originile sale – dacă trecem de etapa ebraică “pesah” – şi acea azimioară numită pască (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alţi cercetatori sunt de părere că mielul jertfit purta acest nume, de “pască”).

La plural, acest cuvînt face “paşti”: o pască, două paşti, conform unei alternanţe obişnuite în româneşte, cum e şi în verbul a paşte: “să pască, să paşti” sau a naşte: “să nască, să naşti” etc.

Aşadar, Paşti e pluralul de la pască.

Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul “Paşte”, spunîndu-se, firesc, fie “sărbătorile de Paşti”, fie “sărbătoarea Paştelui”.

Amîndouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă.

sursa: pruteanu.ro


4 Comentează! Click!:

  1. andreea spunea...:

    sincer sarbatorile de paste mie mi se par putin triste...dar totusi is sarbatori...si is frumoase sarbatorile:)...si primim si vacanta;))

  1. Vasi spunea...:

    triste??? cum adica? dc triste?

  1. andreea spunea...:

    poi de aia k at invie Iisus Hristos,dar nu aia ii rau k invie aia ii bn:)...dar de paste deobicei ii atmosfera din asta trista...nush cum sa explic...fata de craciun ii trista...de craciun mereu cu familia suntem,prietenii...dar de paste u ii asa mereu:)

  1. tdo spunea...:

    beau cateva linguri de ulei si ma infing in carciuma cu prietenii nemaivazuti de mult ;)

 
© Trăiri, gânduri, ofuri! | Designed by Blogger Templates.